Puding Kastard Buah Longan |
RESEPI PUDING KASTARD BUAH LONGAN
Bahan-bahan :
1 kek gulung ( Perisa ikut suka, kami guna perasa kopi)
1 kotak jeli plain (tiada perasa)
300gm tepung kastard
1 liter susu fresh/rendah lemak
3/4 cawan gula castor
100ml whipping cream
2 sudu besar gula icing
1 tin Buah Longan (Jangan buang airnya, guna untuk masak jeli)
2 sudu besar gula icing
1 tin Buah Longan (Jangan buang airnya, guna untuk masak jeli)
Sedikit Buah Anggur (untuk hiasan)
Cara-cara:
Cara-cara:
Untuk jeli:
Untuk kastard:
Cara menghidang :
- Masak jeli mengikut arahan pada kotak.Gunakan air buah longan tadi.
- Ketepikan.
Untuk kastard:
- Campurkan tepung kastard, susu dan gula castor. Kacau hingga sebati.
- Masak dengan api sederhana hingga pekat dan hendaklah sentiasa mengacau supaya tidak hangus.
- Biarkan sejuk sedikit.
- Pukul whipping cream dan gula icing hingga gebu dan pekat.
- Masukkan setengah dari adunan whipping cream ke dalam adunan kastard dan gaul dengan whisk hingga sebati.
- Setengah adunan whipping cream tadi disimpan di dalam peti ais sebagai hiasan di atas puding sebelum menghidang.
Cara menghidang :
- Potong dadu buah longan.
- Susun kek gulung yang dah di potong ke dalam gelas atau bekas yg disukai. Mampatkan sikit.
- Masukkan adunan kastard.
- Masukkan ke dalam peti ais supaya bahagian atasnya mengeras sedikit.
- Kemudiaan keluarkan dan taburkan potongan buah longan
- Masukkan adunan jeli menutupi paras buah.
- Sejukkan seketika dalam peti ais kembali supaya jeli membeku.
- Bila nak menghidang, bolehlah diletakkan lebihan whipping cream yg dah dipukul tadi & hiaskan dengan buah anggur.
Terima Kasih! Sila Datang Lagi!
No comments:
Post a Comment